Recuperarea Datelor

Recuperarea Datelor

Mentinerea unui plan curent si bine pus la punct, de DRP (Disaster Recovery Plan) testat cu regularitate, e absolut vitala in asigurarea continuitatii afacerii  dumneavoastra si de a gestiona orice eveniment neplacut si  neasteptat. Openvision va poate garanta protectia optima necesara companiei prin solutia noastra.

Solutiile furnizate de ITDATA ofera protectie 100% a datelor si disponibilitatea lor timp de 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, 52 de saptamani pe an. Planificarea de scenarii diferite este imperios necesara pentru a asigura continuitatea afacerii.

Noi lucram impreuna cu dumneavoastra pentru a dezvolta un DRP cu situatiile neprevazute astfel incat sa se poata lucra acceptabil (real time operating system – RTO) pentru functiile vitale afacerii dumneavoastra.

Este important sa se includa si cazul “catastrofelor partiale”, cum ar fi pierderea de conectivitate la Internet si nefunctionarea infrastructurii IT.

Beneficii

Considerentele legate de cresterea si dezvoltarea afacerilor organizatiei dumneavoastra ale caror procese interne sunt sprijinite de catre infrastructura IT si necesitatea de va alinia aceste procese cu standardele internationale sau unele reglementari legislative va pot pune in fata provocarii de a realiza o solutie de tip DRC – Disaster Recovery Center – pentru DC – Data Center-ul existent care sa minimizeze riscurile operationale si costurile implicate de nefunctionarea platformei informatice sau pierderea datelor organizatiei.

In cazul recuperarii datelor dupa dezastru vorbim despre un set de procese, politici si proceduri aplicate pentru a ne asigura ca informatiile si serviciile critice ale companiei nu sunt pierdute definitiv. Un dezastru poate fi unul natural sau cauzat de om si, indiferent de severitatea lui, cel mai important aspect este masura in care acesta poate fi distructiv pentru afacerea dumneavoastra. Din companiile care au avut de suferit in urma unui dezastru major, 43% nu au reusit sa isi revina, iar 29% s-au inchis in urmatorii 2 ani.


Recuperare date de pe harddisk

Orice interfata – (IDE, EIDE), SerialATA (SATA), SCSI, SAS;
Simple sau RAID (0, 5, 6, 10);
Orice model sau brand (Seagate, Western Digital, Maxtor, Hitachi, Toshiba, HP, IBM, etc.);
Unitati interne (servere, desktop, laptop) sau externe de 3.5″, 2.5″, 1.8″;
Indiferent de tipul sau cauza defectului;

Defecte HDD

Logice – sunt defectele ce apar cu frecventa cea mai mare. Sunt si cel mai usor de tratat. Din punct de vedere fizic, harddiskul nu este stricat, dar informatia stocata pe acesta este alterata. Defectiunile logice pot varia de la simple intrari gresite in tabela de alocare pana la coruperea fisierelor de sistem.

Electrice – defectele partilor electronice apar foarte des in urma socurilor electrice sau scurtcircuitelor in urma carora HDD-ul nu mai este recunoscut in BIOS. Aceste defectiuni pot sa apara la orice tip de harddisk, indiferent de capacitate sau dimensiune. In aceste cazuri uneori recuperarea de date este posibila in procent de 100%, datele de pe harddisk ramanand intacte;

Mecanice – sunt unele dintre cele  mai grave tipuri de defectiuni. Acestea pot duce la pierderea partiala sau definitiva a datelor stocate pe harddisk. Cele mai frecvente defectiuni sunt cele ale capetelor de scriere/citire. Aceste erori apar atunci cand capetele de scriere/citire ale harddiskului vin in contact cu platanele HDD-ului. Defectiunile mecanice pot fi detectate dupa sunetul pe care harddiskul il face, un zgomot metalic ce se aude regulat. Este recomandat, atunci cand auziti astfel de zgomote, sa opriti imediat calculatorul.

Cauze

Caderi de tensiune sau supratensiune;
Suprascriere si/sau stergere (intentionata sau din greseala);
Dezastre (incendii, inundatii, etc.);
Virusi electronici;
Erori umane;
Socuri mecanice.recuperare date hdd

Simptome

Sunete sau vibratii neobisnuite;
Erori ale sistemului de operare;
Timp ridicat de citire sau scriere pe/de pe unitate;

Recuperam date si de pe

Carduri de memorie (Flash Drive, SD Card, Multimedia Card, Memory Stick Pro Duo);
SSD-uri (solid state drives);


Atentie! Orice incercare esuata de extragere a datelor de pe mediile de stocare defecte scade sansele ca acestea sa mai poata fi ulterior recuperate!

Recomandarea ITDATA

Recuperarea in caz de dezastru este o solutie ce necesita planificare si atentie. Raportarea nivelulul de risc la costurile unei posibile pierderi si nivelul critic al aplicatiilor si sistemelor sunt aspecte ce trebuie luate in calcul. Un plan de recuperare in caz de dezastru potrivit ar putea face diferenta intre continuarea afacerii sau pierderea ei. De aceea, este recomandat sa apelati la opinia unui specialist care ar putea sa va ajute in alegerea unei solutii optime pentru necesitatile companiei dumneavoastra.